Vuoden 2015 Mikael Agricola -käännöspalkinto Juhani Lindholmille

lauantaina 11. huhtikuuta, 2015

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio luovutti palkinnon Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:n (SKTL) 60-vuotisjuhlan yhteydessä lauantaina 11.4.2015.

Mikael Agricola -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Vuoden 2015 palkinto myönnetään Juhani Lindholmille hänen suomennoksestaan Thomas Pynchonin romaanista Painovoiman sateenkaari (Teos).

Juhani Lindholmin tulkinta kulttikirjailija Thomas Pynchonin massiivisesta romaanista Gravity’s Rainbow (1974) kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon käännöksiä, joita voi jo työn mittavuuden vuoksi kutsua sankarillisiksi. Lisäksi Lindholm selviytyy urakasta niin hyvin, että raati on katsonut hänen käännöksensä vuoden 2015 Mikael Agricola -palkinnon arvoiseksi, ohi harvinaisen korkeatasoisen ehdokasjoukon.

Lindholm on ottanut haltuun Pynchonin käyttämän kielen slangi-ilmauksista shakespearismeihin ja lukuisien alojen erikoissanastoihin tavalla, joka toivottavasti tulee muodostumaan esikuvalliseksi. Tekstin viittauksien raskaudesta huolimatta hän saa kerronnan svengaamaan alkuteoksen malliin ja kuljettaa yli 400 henkilöhahmon katrasta sujuvasti läpi toisen maailmansodan lopun vyöhykkeiden aina karmivaan loppuun saakka. Painovoiman sateenkaari on vaativa mutta myös riemastuttava lukunautinto, todellinen nykyklassikko. Monet kirjallisuuden ystävät ovat tuskin uskaltaneet toivoa eräänä päivänä pystyvänsä lukemaan sen suomeksi.

Raati on ilolla huomioinut myös Lindholmin suomentaman David Foster Wallacen novellikokoelman Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja, joka yhtä lailla edustaa korkeaa tasoa. Juhani Lindholm on yli kolmekymmentävuotisen kääntäjäuransa aikana suomentanut ruotsin- ja englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta, joukossa lukuisia klassikkoja. Hän on Ian McEwanin teosten luottosuomentaja, jonka tunnettuihin käännöstöihin kuuluvat Robinson Crusoe, Humiseva harju sekä Vänrikki Stoolin tarinoiden tuore laitos, josta Lindholm palkittiin kirjallisuuden valtionpalkinnolla. J.A. Hollon palkinnon Lindholm sai vuonna 2009.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry jakaa Mikael Agricola -palkinnon yhteistyössä Suomen Kirjasäätiön kanssa. Palkinto on perustettu Mikael Agricolan muistovuonna 1957. Siihen kuuluu kunniakirja ja rahapalkinto, jonka määrä on 10 000 euroa. Kiertopalkintona kulkee Ben Renvallin veistos Talonpoika.

Jätä vastaus