Joulutervehdys

maanantaina 21. joulukuuta, 2015

Turun tuomiokirkko jouluna

Hyvät Mikael Agricolan ystävät!

Mikael Agricola, Messu eli Herran Echtolinen. Stocholmis 1549, 113–114; ks. myös Mikael Agricolan Messu. Toimittanut Kaisa Häkkinen. Turun yliopisto. Vanhan suomen arkisto 7. Turku 2013, 55–56; Mikael Agricolan evankeliumikirjasta ks.:http://www.mikaelagricolaseura.fi/?page_id=600  

 

 

Raamattu 1992

Mutta sinun edeses iloitahan / ninquin Elonaicana iloitahan. Ninquin iloitahan Saalihin iaghosa.

 

Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon. He iloitsevat sinun edessäsi niin kuin elonkorjuun aikana iloitaan, niin kuin saaliinjaossa riemuitaan.
Sille ette sine olet heiden Cormans Ikeen / Ja heiden Olca Witzans / ia heiden waatians Sauuan serkenyt / ninquin Midianin aicana. Ikeen, joka painaa heidän hartioitaan, valjaat, jotka painavat olkapäitä, ja heidän käskijänsä sauvan sinä murskaat, niin kuin murskasit Midianin vallan.
Sille ette caiki Sota ia meteli / ia weriset waatteet pite ylespoltettaman / ia Tulella culutettaman. Ja kaikki taistelukenttiä tallanneet saappaat, kaikki veren tahrimat vaatteet poltetaan, ne joutuvat tulen ruoaksi.
Sille ette meille ombi Pilti syndynyt / ia Poica ombi meille annettu / ionga Hartios HERRAUS ombi / ia henen Nimens cutzutan / Ihmelinen / Neuuo / Wäkeue / Jumala / Kempi / Iiancaikinen Ise / Rauhanpämies. (Jes. 9:3–6). Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. (Jes. 9:3–6).

 

Tervehdimme Teitä näillä joulun profetiasta (Jesajan kirja 9:1–6) otetuilla sanoilla. Ne esitettiin Agricolan antaman ohjeen mukaan jouluyön messussa eli joulun pyhien kaikkein tärkeimmässä jumalanpalveluksessa. Tämä messu alkoi vanhan liturgisen perinteen mukaan jouluaaton käännyttyä joulupäiväksi klo 24. Samat sanat on sitten myöhemmässä suomalaisessa luterilaisessa perinteessä luettu varhaisessa jouluaamun jumalanpalveluksessa, joka on alkanut klo 6 tai 7.

Agricolan suomentama Jesajan kirjan kohta puhui siitä ilosta, jota ihmiset saavat tuntea päästessään vapaaksi orjuudesta ja sodasta. Jesaja konkretisoi tämän ilon Joulun lapseen, jota hän kutsui Agricolan valitsemin suomen kielen sanoin ”Ihmelinen, Neuuo, Wäkeue, Jumala, Kempi (sankari), Iiancaikinen Ise, Rauhanpämies”.

Näiden profetian sanojen voi olettaa merkinneen jouluna 1555, siis 460 vuotta sitten, Agricolalle ja hänen aikalaisilleen lohdutusta ja lupausta tulevasta, sillä raskas sodan ja taloudellisten huolien varjostama vuosi oli päättymässä. Kaiken synkkyyden keskellä oli toivoa paremmasta, johon saattoi turvata! Joulun lapsessa toteutuneen Jumalan lupauksen uskottiin kantavan tulevaisuuteen. Tämä antoi Agricolan aikana toivoa tulevaisuuteen ja saa aikaan samalla tavalla luottamusta tulevaan myös meidän päivinämme, ymmärrettiinpä profetia sitten konkreettisesti tai hengellisesti.

Taloudelliset huolet ja yllättävät tapahtumat ovat värittäneet myös kulunutta vuotta 2015 laajalti suomalaisessa yhteiskunnassa. Ne eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet Mikael Agricola -seuraan, vaikka sen talous ei olekaan kovin vankalla pohjalla. Seura on voinut kuluneenakin vuonna toteuttaa tehtäväänsä, mikä on tarkoittanut Mikael Agricolan elämäntyön esillä pitämistä koululaitoksessa ja laajemmin kulttuurielämässä, toimimista tieteellisenä seurana ja osallistumista reformaation merkkivuoden 2017 valmisteluihin.

Tarkemmin sanoen Seuran toimintaan kuului päättyvänä vuonna seuraavaa:

  • Seppeleenlasku Agricolan patsaalle Turun tuomiokirkon luona yhdessä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ja Turun kaupungin kanssa Mikael Agricolan päivänä 9.4.2015. Tilaisuudessa Seuran puheenvuoron käytti professori Kaisa Häkkinen. Ohjelma jatkui Maarian kirkolla, jonka historiasta professori Markus Hiekkanen ja professori Jyrki Knuutila luennoivat aiheinaan ”Mikael Agricola ja juuri sata vuotta täyttänyt Maarian kirkko” ja ”Maarian kirkkotilan käyttö Mikael Agricolan kirkkokäsikirjan (1549) mukaan”.
  • Kevätretki Liivinmaalle 14.–17.5.2015.
  • Kevätkokous Turussa 20.5.2015. TT Juhani Holma piti esitelmän ”Mikael Agricola – uskonpuhdistaja vai reformikatolinen?”.
  • Osallistuminen Turun kirjamessuille 2.–4.10.2015.
  • Syyskokous 16.11.2015 Turussa. Dos. Tuomo Fonsén piti esitelmän ”Valikoituja havaintoja Raamatun kääntämisen perinteistä eri kielissä”.
  • Syysretki 22.11.2015 ”Agricolan kanssa Ison Rantatien varrelle Salon seudulle”.
  • Palstan ”Agricolan valitut palat” (http://www.mikaelagricolaseura.fi/?page_id=600) avaaminen Seuran verkkosivuille. Palstalle kootaan pyhäpäivien raamatuntekstit Agricolan suomentamassa muodossa, tosin oikeinkirjoitus uudistettuna.
  • Facebook-ryhmän ”Agricolan ystäviä” avaaminen. Ryhmään ovat tervetulleet liittymään kaikki Seuran jäsenet, joilla on Facebook-tili.

Myös tulevana vuonna järjestetään totuttuun tapaan kevät- ja syysretki. Reformaation synnyinsijoille suuntautuvan kevätretken ajankohta on 5.–8.5.2016 (helatorstai ja sitä seuraava viikonvaihde), ja sen aihe on ”Lutherin ja Agricolan jalanjäljille keväiseen Saksaan”. Syysretki tehdään jälleen kotimaan kohteeseen, joka päätetään myöhemmin – Seuran jäsenet voivat mielellään ehdottaa hallitukselle kiinnostavia kohteita! Lisäksi pidetään sääntömääräinen kevät- ja syyskokous. Kevätkokouksen yhteydessä Aleksandr Saksa pitää esitelmän Viipurin tuomiokirkon tutkimushankkeen tuloksista. Tulevana vuonna valmistaudutaan lisäksi yhä nopeammin lähestyvään luterilaisen reformaation 500. merkkivuoden viettoon; Seuran hallitus on laatimassa tähän liittyviä suunnitelmia, mm. ”Kohtaamisia Agricolan kanssa” -aiheisen luentosarjan toteuttamista.

Kiitämme kaikkia Seuran hallinnossa ja käytännön työssä toimineita erinomaisesta, asiaan paneutuneesta ja voimia säästämättä tehdystä työstä vuonna 2015! Kiitämme myös Seuran jäseniä ja kaikkia yhteistyötahoja kuluneen vuoden yhteistyöstä.

Toivotamme Seuran jäsenille ja yhteistyökumppaneille rauhallista joulunaikaa ja menestyksekästä uutta vuotta 2016!

Jyrki Knuutila                               Tuomo Fonsén

Puheenjohtaja                              Sihteeri

Mikael Agricola -seura                   Mikael Agricola -seura

Jätä vastaus