Mikael Agricola -seuran järjestämän kuvituskilpailun voittajat

Kalle Järvelä tiistaina 9. huhtikuuta, 2024

Turun kirjamessuilla käynnistetty kuvituskilpailu on ratkennut. Kilpailussa lunastetut kuvat on julkaistu kirjasessa Koulumestari Mikaelin muistiinpanoja (ISBN 978-952-94-8939-8). Kuvittajien nimet, koulut ja kuvien sivunumerot ovat seuraavat:

 

Kansi: Rebekka Ylikotila

Niva-Kaijan koulu, Nivala

 

 S. 5: Emma Pallari

Lapinniemen koulu, Tervola

 

S. 7: Miska Teppo + Microsoft Paint

Variskan yhtenäiskoulu, Vaasa

 

S. 9: Taimi Tammi

Luostarivuoren koulu, Turku

 

S. 11: Janne Rautiainen

Napapiirin peruskoulu, Rovaniemi

 

S. 13: Wilma Vahtera

Variskan yhtenäiskoulu, Vaasa

 

S. 15: Matilda Hämäläinen + piirustustabletti

Ylikiimingin koulu, Oulu

 

S. 17: Fiona Ylikotila

Niva-Kaijan koulu, Nivala

 

S. 21: Emma Pallaspuro

Variskan yhtenäiskoulu, Vaasa

 

S. 23 Aeshah Battawi

Variskan yhtenäiskoulu, Vaasa

 

S. 27: Iiris Manninen

Variskan yhtenäiskoulu, Vaasa

 

Mikael Agricola -seura kiittää osallistujia ja onnittelee voittajia!

 

Mikael Agricolan ja suomen kielen päivän seppeleenlaskutilaisuus Agricolan patsaalla Turun tuomiokirkolla tiistaina 9.4.2024 klo 11

Kalle Järvelä maanantaina 8. huhtikuuta, 2024

 Ohjelma:

 

Tervetulotoivotus                                                          

Pastori Tuomas Vaura, Turun tuomiokirkkoseurakunta

 

Virsi      420:1-5

 

Seppeleenlasku

 

Mikael Agricola -seuran tervehdys

Pysyvä neuvonantaja Ossi Tuusvuori

 

Virsi     420: 6-9

 

 

 Yleisö on tervetullut seuraamaan tilaisuutta.

(Tilaisuudessa kuvataan)

 

MIKAEL AGRICOLA -SEURAN KEVÄTRETKI TARTTOON 25.-28.4.

Heikki Jääskeläinen tiistaina 6. helmikuuta, 2024

Euroopan kulttuuripääkaupungissa kohteinamme ovat mm. Viron kansallismuseo, Tartton yliopisto, Eliel Saarisen suunnittelema Pauluse Kirik, keskiaikainen Jaani Kirik, tuomiokirkon raunioalue, kartanomuseo, retki vanhauskoisten ns. sipulikyliin Peipsijärvelle ja retkiaikaan osuvaa Euroopan kulttuuripääkaupungin ohjelmaa,  joka päivittyy kaiken aikaa osoitteessa https://kultuuriaken.tartu.ee/en

Oppaina ja asiantuntijoina mm. professori Markus Hiekkanen, akateemikko Kaisa Häkkinen, professori Petar Kehajov, piispa Joel Luhamets, rovasti Heikki Jääskeläinen ja paikallisoppaat.

Sitovat ilmoittautumiset 7.3. mennessä: matkahermes@hotmail.com

Ilmoittautumiseen nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero sekä tieto seuran jäsenyydestä. Samoin tarvitsemme tiedon siitä, liittyykö seurueeseeen Turussa, jollakin Turku-Helsinki-moottoritien pikavuoropysäkeistä tai Helsingin Länsisatamassa.

Matkan lähtö- ja tuloaikataulut: Lähtö Turun tuomiokirkolta to 25.4. klo 5.30, bussi saapuu Helsingin Länsisatamaan klo 7.30. Helsingistä tulevat saapuvat satamaan klo 7.30 mennessä. Eckerö Line lähtee klo 9.00, laiva saapuu Tallinnaan klo 11.15, Paluulähtö Tallinnasta su 28.4. klo 18.30. Bussi saapuu satamaan klo 17.00. 

Neljän päivän matkan hinta sisältää hotellimajoituksen aamiaisineen, bussikuljetuksen sekä laivamatkat:

MA-seuran jäsenille 2 hh 490 EUR, 1 hh 570 EUR, ei-jäsenille lisämaksu 25 EUR  

Matka maksetaan Matka Hermeksen tilille FI76 4309 0010 0392 38, viitteeseen merkintä MA-seuran kevätretki ja maksajan nimi. Tai sopien muusta järjestelystä matkatoimiston kanssa.

Hotellimme on Art Pallas aivan keskustan tuntumassa https://www.guestreservations.com/art-hotel-pallas-by-tartuhotels/

Matka Hermeksen yhteystiedot: matkahermes@hotmail.com, Raimo 0400 664 294, Mari 040 703 4491

 

Mikael Agricola -seuran syysretki 5.10.2023

Kalle Järvelä maanantaina 11. syyskuuta, 2023

 

Mikael Agricola -seuran syysretki järjestettiin torstaina 5.10., ja se suuntautui tänä vuonna Piikkiön, Sauvon ja Paimion kirkkoihin.  Matkaohjelma oli seuraavanlainen:

 

9.15 Kokoontuminen Turun tuomiokirkolle

9.30 Lähtö Tuomiokirkolta

10.00–10.45 Piikkiön kirkko

11.15–11.50 Sauvon kirkko

12.15–13.30 Ruokailu Cafe & Bistro Iivarissa

13.45–14.30 Paimion Pyhän Mikaelin kirkko

14.45–15.00 Räpälän kirkonpaikka Paimiossa

15.30 Paluu Tuomiokirkolle

 

Asiantuntijaoppaana toimi professori Markus Hiekkanen.

 

Matka oli oikein onnistunut.  Heikki Jääskeläinen kuvasi matkalta valokuvia, joista löytyy kuvagalleria osoitteesta https://hj.pictures.fi/i/4s9uTqUpzyR72HZfeDGVrwWhYxMtn6CE

 

 

Sauvon kirkko. – Kuvaaja Volker von Bonin, Copyright © Museovirasto

Mikael Agricola ja Turun tuomiokirkko

Kalle Järvelä maanantaina 24. huhtikuuta, 2023

Professori Markus Hiekkanen piti Mikael Agricola -seuran kevätkokouksessa 17.4. esitelmän aiheesta Mikael Agricola ja Turun tuomiokirkko. Esitelmä videoitiin ja se on nyt katseltavissa YouTubesta Mikael Agricola -seuran kanavalta.

 

Mikael Agricola -seuran kevätkokous 17.4.

Kalle Järvelä tiistaina 11. huhtikuuta, 2023

Seuran kevätkokous järjestetään Turussa maanantaina 17.4. kello 17 Raisiossa, Raision seurakuntatalon kokoushuoneessa osoitteessa Kirkkoherrankuja 2.

Kokouksen jälkeen professori Markus Hiekkanen pitää esitelmän aiheesta Mikael Agricola ja Turun tuomiokirkko.

 

Agricolan päivän juhla Pernajan kirkossa 9.4.2023

Kalle Järvelä torstaina 30. maaliskuuta, 2023

Mikael Agricola -seuran yhteistyöseura Pernajan Agricola-seura on mukana järjestämässä Mikael Agricolan päivän juhlaa Pernajassa:

Pikku-Mikael kuulee enkelikuoron laulavan Pernajan kirkonkylän harjulla ja kertoo siitä kirkkoherra Bertilille kirkkodraamassa Mikael ja Taivaan vallat, joka esitetään ensimmäisenä pääsiäispäivänä 9.4. klo 18 Pernajan kirkossa. Myös Suomen liput liehuvat jälleen Mikael Agricolan päivän kunniaksi.

Mikael Agricolan muistopäivän juhlan Pernajan kirkossa avaa Pernajan Agricola-seuran puheenjohtaja, runoilija Kai Nieminen. Kirkkoherra Mikko Alava kertoo enkeli Mikaelista, Pernajan kirkon keskiaikaisesta suojelupyhimyksestä, joka on antanut aiheen kirkon alttarin yläpuolella olevaan, taiteilija Lennart Segerstrålen lasimaalaukseen vuodelta 1939. Agricolakin lienee saanut nimensä enkeli Mikaelin mukaan. Kirkkoherra Mikko Alava puhuu myös Mikael Agricolan ensimmäisestä käännöstyöstä suomen kielelle, ABC-kirjasta ja sen kymmenestä käskystä.    

Pernajassa syntynyt suomen kielen ja kirjallisuuden isä, Raamatunsuomentaja ja Suomen uskonpuhdistaja kuoli 476 vuotta sitten palatessaan rauhanneuvottelumatkalta Moskovasta. Mikael Agricolan päivää vietetään hänen kuolinpäivänään 9.4. siksi, että hänen syntymäpäiväänsä ei tiedetä. Hän syntyi noin vuonna 1510.

Musiikkipitoinen kirkkodraama

Kirkkodraaman Mikael ja Taivaan vallat on kirjoittanut ja ohjannut Tuovi Putkonen. Kirkkodraamassa esiintyvät solisteina Maria Linde ja Konstantin Zhigalov sekä kirkkoherra Bertilin roolissa Marko Putkonen. Pikku-Mikaelia esittää Vili Selín ja lapsienkeleitä Minja Heinonen, Fedja Luukkonen, Jade Saraste ja Lianna Selín. Aikuisenkeleinä esiintyy Agricola-kuoro.  Kirkkodraaman musiikin on suunnitellut kanttori Suvi af Hällström, joka soittaa myös urkusoolon. Muut muusikot  kuuluvat Trio Vinrödiin: Elina Mieskolainen, Sofia Tarkkanen ja Jorma Ojanperä.

Agricolan päivän juhlan järjestävät Pernajan Agricola-seura, Agricolan suomalainen seurakunta ja Loviisan kaupunki. Juhlaan on vapaa pääsy.

Aleksandr Saksa 1951–2022

Markus Hiekkanen maanantaina 20. helmikuuta, 2023

Karjalan rautakauden ja keskiajan merkittävä arkeologian ja historian alojen tutkija Aleksandr Ivanovitš Saksa menehtyi 14. elokuuta kuluvaa vuotta. Hän oli syntynyt Petroskoissa 11. elokuuta 1951. Lapsuutensa hän vietti pääosin Inkerin Kupanitsassa, tuolloisesta Leningradista kaakkoon olevassa maalaiskunnassa, jonka Korkka-nimisessä kylässä suvun talo oli. Aleksandrin, Sašan, lapsuuden kieli oli inkerinsuomi.

Aleksandr Saksa sai virikkeen arkeologiaan elämäntiellään asuinympäristönsä muinaisuudesta, rautakauden lopun hautakummuista. Muistellessamme kerran Viipurissa lapsuuksiamme huomasimme yhtäläisyyden elämissämme: molemmat olivat lapsina kaivaneet maata niin kuin ”oikeat” arkeologit. Samalla myös kohteet olivat mutkien kautta erikoisella tavalla sukua toisilleen: hän kaivoi Kupanitsan muinaisgermaanista menneisyyttä, minä Oulussa saksalaisten toisen maailmansodan aikaisen varikon paikalla. Olimme samaa mieltä: sittemmin nuo kaivelut vaikuttivat tulevaisuutemme elämänvalintaan samoihin aikoihin 1970-luvun alussa.

Kuten arkeologian opiskelijan elämään kuuluu, teki Sašakin kenttätöitä ammattiarkeologien ohjauksessa ja opastuksella esimerkiksi Käkisalmen linnoituksella, jonka historia teki häneen erityisen vaikutuksen. Sen kautta hän sanojensa mukaan hahmotti ensimmäisen kerran niitä monimutkaisia muinaisia valta- ja valtaustapahtumia sekä tapahtumainkulkuja, joiden poliittiset jäljet olivat voimakkaasti olemassa ja joita pidettiin yllä Neuvostoliitossa vielä 1970-luvulla ja pitkälle sen jälkeenkin aina nykypäiviin asti.

Opiskeluaikanaan Aleksandr osallistui myös Viipurin kaupunkiarkeologiseen tutkimukseen Vjatšeslav Tjulenevin johdolla ja opastuksella. Alue oli neuvostoliittolaisessa yhteiskunnassa vieläkin arempi ja polttavampi tutkimuspoliittinen kenttä kuin Käkisalmi. Hän oli muun muassa mukana kaivauksilla, joissa löydettiin osa 1470-luvulla rakentamaan aloitettua Viipurin kaupunginmuuria sekä sen lisäsiipeä, joka 1550-luvulla yhdisti muuratun kuuluisan Pyöreän tornin osaksi kaupunginmuurin linnoitusvyöhykettä. Muurien sijainti merkittiin kaivausten jälkeen kadun ja torin pintaan muusta pinnoitteesta eroavalla kiviaineksella. Se lienee edelleen paikallaan kertomassa havainnollisella tavalla kaupungin vanhemmasta historiasta ja historian elävöittämisestä. Viipurin kaivauksia ja niiden seurantaan hän jatkoi vielä viimeisinä vuosinaan julkaisten niistä perustavan tärkeitä synteesikirjoituksia.

Hän työskenteli 1970-luvulla laajemminkin kesäisin erilaisilla kaivauksilla, pääosin Karjalan Kannaksella, mutta myös Äänisen alueella. Samalla hän sai kaivauskauden ulkopuolella käytännön kokemusta löytöjen puhdistamisessa, luetteloinnissa ja kaivauskarttojen piirtämisessä. Jo samalla vuosikymmenen lopulla hän pääsi osallistumaan Suomalais-neuvostoliittolaisen tieteellis-teknisen yhteistyökomitean (ns. TT-komitea) arkeologian alan työryhmän työskentelyyn. Se tuli avaamaan suomen kielen taitoiselle Aleksandrille mahdollisuuden laajaksi muodostuneeseen ystäväkuntaan ja yhteistyöhön valtiorajan länsipuolella.

Pietarin tiedeakatemiaan affilioituneena hän saattoi jatkaa arkeologian opiskelujaan, jotka suuntautuivat yhä voimakkaammin Karjalan myöhäiseen rautakauteen ja keskiaikaan. Neuvostoliiton kommunistisen diktatuurin romahdettua 1991 ja yhteiskunnan lyhyeksi jääneen demokratisoitumisen aikana Saksa pääsi Joensuun yliopiston, nykyisen Itä-Suomen yliopiston, jatko-opiskelijaksi. Täällä hän vuonna 1998 väitteli filosofian tohtoriksi tutkimuksellaan Rautakautinen Karjala, Muinais-Karjalan asutuksen synty ja varhaiskehitys. Väitöstilaisuuden jälkeinen karonkka oli kaikkien läsnäolijoiden mieliin jäänyt tilaisuus, jossa venäläiset ja suomalaiset arkeologit vapautuneesti saattoivat muistella aikaisempia monien kirjoitettujen ja kirjoittamattomien sääntöjen sitomia yhteyksiä ja yhteistyötä samalla silti nähden tulevaisuuden lupaavat näköalat. Pian tämän jälkeen Saksasta tuli Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitoksen dosentti. Toista väitöskirjaansa Karjalan varhaishistoriasta hän puolusti Pietarin valtionyliopistossa vuonna 2007. Hän oli yksi tärkeimmistä monumentaalisen Viipurin läänin historian kirjoittajista.

Mikael Agricola -seuramme piiriin Aleksandr Saksa tuli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä ollen mukana Kuolemanjärven Agricola-muistomerkin kunnostus- ja ylläpitohankkeessa. Erityisen tärkeäksi hänen roolinsa muodostui seuran päätettyä pystyttää Viipuriin uudelleen toisen maailmansodan aikana kadonnut Mikael Agricolan muistoveistos. Dosentti Saksa toimikin tässä yhteydessä korvaamattomana yhteyksien luojana venäläiseen byrokratiaan ja kirkolliseen maailmaan. Agricola-muistomerkin paljastaminen 5.6.2009 oli yksi Mikael Agricola -seuran merkittävimpiä tekoja

Seuramme yhteistyö Viipurin suuntaan jatkui tämän jälkeen voimakkaana. Vuosikymmenen lopussa käynnistettiin suuri hanke, Viipurin keskiaikaisen kaupunginkirkon ja samalla alkuperäisen Viipurin hiippakunnan (1554–1723) tuomiokirkon arkeologiseksi tutkimukseksi ja restauroimiseksi. Rakennus oli monien vaiheiden jälkeen tuhoutunut lopullisesti talvisodan pommituksissa helmikuussa 1940 ja jäänyt raunioksi, jonka asema neuvostoliittolaisessa ja sen jälkeen venäläisessä kulttuuripolitiikassa oli ristiriitainen.

Seuramme hankkimin apurahoin ja avustuksin kaupunginkirkon rauniossa tehtiin laajoja arkeologisia tutkimuksia. Aleksandr Saksa johti niitä ja niistä vastasi Venäjän muinaismuistolain mukaan. Työ kasvoi sekä venäläisten että suomalaisten kenttäavustajien turvin kasvoi tutkimukselliseksi ja kulttuuripoliittiseksi avainhankkeeksi aikana, jolloin Venäjän kehitys epädemokraattiseen suuntaan oli vielä alussaan. Aleksandr Saksan osuus seuramme vankkumattomana tukena ja tieteellisen kenttätutkimuksen takaajana oli ratkaiseva. Hänen työnsä henki elää, vaikka aika on muuttunut kylmäksi ja yhteistyötä ei enää voi olla.

Heikentyvän terveytensä takia Saša siirtyi vähitellen sivummalle työelämässä, mutta seuramme yhteys häneen säilyi. Hän muun muassa piti merkittäviä esitelmiä seuran kokouksissa arkeologisesta tutkimustyöstään Viipurin kaupungissa ja Viipurin keskiaikaisen kaupunginkirkon tutkimuksessa. Hän myös jatkoi työtään Venäjän tiedeakatemian Aineellisen kulttuurin historian laitoksen johtavana tutkijana ja konsulttina.

Aleksandr Saksa siunattiin Pyhän Marian kirkossa Pietarissa ja laskettiin haudan lepoon Kupanitsassa. Hänen muistonsa Karjalan ja Viipurin esihistorian ja keskiajan tutkijana, yhteistyökumppanina kahden erilaisen valtion välillä sekä lämpimänä, rakastettavana ja viisaana ihmisenä säilyy muistossamme.

 

Markus Hiekkanen, 21.11.2022

Aleksandr Saksa vuonna 2014. Kuva: Heikki Jääskeläinen

Jaakko Numminen in memoriam

Heikki Jääskeläinen torstaina 20. lokakuuta, 2022
Ministeri Jaakko Numminen kuoli Helsingissä 19.9.2022 lyhyen sairauden jälkeen 93 vuoden iässä. Hän oli syntynyt Vaasassa 22.10.1928. Hän oli vahvasti maakunnan miehiä. Hänen Pohjalaispuheiden kokoelmaansa on painettu 50 pohjalaispuhetta ja liitteessä luetteloidaan vielä 147 teoksesta poisjäänyttä puhetta.
 
Jaakko Numminen oli tasapuolinen koulutus- ja sivistyspolitiikan moniottelija. Hänen toistaiseksi viimeisin kirjansa on kaksiosainen Sivistys-Suomen synty I-II. Hänen sivistysihanteensa oli kansainvälisesti painottunutta ja juurtui Snellmaniakin varhaisempaan aikaan, sanoisin Mikael Agricolaan asti.
Ihailtavaa oli se into, jolla Jaakko Numminen paneutui Mikael Agricolan juhlavuoden 2007 valmisteluihin ja oli perustamassa Agricolan muistoa ja merkitystä vaalivaa Mikael Agricola -seuraa.
 
Jaakko Nummiselle oli tyypillistä olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja käyttää painokkaita puheenvuoroja. Näin kävi Kuolemajärven Kyrönniemelläkin kesäkuussa 2000 uudelleen paljastettaessa vuonna 1900 ensimmäisen kerran pystytettyä Agricolan kuolinpaikan muistomerkkiä.
Kun muistomerkin oli aikanaan pystyttänyt Koiviston nuorisoseura, oli Jaakko Nummisella nuorisoseuraliikkeen tuntijana tähänkin henkilökohtainen suhde.
 
Ministeri ei kuitenkaan katsonut vain menneeseen vaan myös tulevaan. Puheessaan hän sanoi suomalaisten hartaasti odottavan, että vuonna 1908 pystytetty mutta talvisodan aikana kadonnut Mikael Agricolan patsas nousisi uudelleen Viipuriin. Viipurin kaupunginjohtaja K.A. Porjadin ilmoittikin näin tapahtuvan mahdollisimman pian.
Näin alkoi Mikael Agricolan paluumatka Viipuriin. Samainen K.A. Porjadin oli yhdessä Jaakko Nummisen kanssa 27.6.2009 poistamassa verhoa Viipurin luterilaisen kirkon läheisyyteen sijoitetulta Agricolan patsaalta.
Ja Jaakko Nummisella oli taas viipurilaisille vakava toivomus, että ”Viipurin kaupunki pitää hyvää huolta patsaasta ja säilyttää näin tuleviin vuosiin ja sukupolviin muiston itäisen Suomenlahden ikivanhan kulttuurikaupungin kasvatista, 1500-luvun humanistista, oppineesta kielimiehestä ja hartaasta kristitystä, rauhanneuvottelijasta”. Agricolan nimen ohessa patsaassa ovat nytkin ajankohtaiset Raamatun sanat ”Autuaita ovat rauhantekijät”.
Tätä ennen Jaakko Numminen oli yhteyksiensä avulla varmistanut patsaan rahoituksen, johon varoja saatiin opetusministeriöltä, Suomen evankelis-luterilaiselta kirkolta, Cargotec Oy:ltä ja suomenruotsalaisilta säätiöiltä, jotka halusivat kunnioittaa Turun ruotsinkielisen katedraalikoulun vanhaa rehtoria.
Paljon muutakin ministeri Jaakko Numminen ehti tehdä vaaliessaan Agricolan muistoa. Kun hän kirjoitti Agricola-renessanssista, oli selvää, että hänellä itselläänkin oli osuutensa siinä. Jaakko Numminen oli seuramme kunniajäsen ja hänet palkittiin kirkkomme korkeimmalla kunniamerkillä, Mikael Agricolan ristillä.
 
Mikael Agricolan nykykielelle toimitetusta rukouskirjasta, jota Jaakko Numminenkin siteerasi:
Herra, olkoon minulla vahva usko sydämessä, pelastuksen kypärä päässä, Kristuksen merkki otsassa, totuuden sana sydämessä ja suussa. / Olkoon mielessäni hyvä tahto ja rinnassani alati palava rakkaus Jumalaa ja lähimmäisiäni kohtaan. / Tehköön myötäkäyminen minut nöyräksi, vastoinkäyminen kärsivälliseksi. Olkoon omassatunnossani rauha. / Anna minun pysyä elämäni loppuun saakka ja tulevaan iankaikkiseen elämään asti vahvana sinun hyvyydessäsi. Aamen.
 
Jaakko Numminen siunattiin 15.10.2022 Helsingissä Hietaniemen Vanhassa kappelissa ja laskettiin hautaan Maija-puolisonsa viereen Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle. Siunauksen toimitti pastori Matti Poutanen ja ortodoksisen rukouspalvelun haudalla isä Petri Korhonen ja ylidiakoni Jari Lampinen.
 
Heikki Jääskeläinen

Mikael Agricola -seuran kevätkokous 7.5.

Kalle Järvelä maanantaina 6. toukokuuta, 2024

Mikael Agricola -seuran kevätkokous pidetään tiistaina 7.5. 2024 Turussa Tuomiokirkkoseurakunnan kokoussalissa osoitteessa Eerikinkatu 3. Sali sijaitsee toisessa kerroksessa.

Kokouksen jälkeen Kaisa ja Timo Häkkinen kertovat kuvien kera seuran Tarttoon suuntautuneesta kevätretkestä.

TARTTO, EUROOPAN KULTTUURIPÄÄKAUPUNKI 2024, KUTSUU

Heikki Jääskeläinen perjantaina 26. tammikuuta, 2024

Mikael Agricola -Seuran kevätretki 25.-28.4 Turusta ja Helsingistä suuntautuu Tarttoon.

Tutustumiskohteina ovat mm.  Viron kansallismuseo, Tartton yliopisto, Eliel Saarisen suunnittelema Pauluse Kirik, keskiaikaine Jaani Kirik, tuomiokirkon raunioalue, kartanomuseo, sekä retki vanhauskoisten ns. sipulikyliin Peipsijärvelle.  

Matkan oppaina Mikael Agricola -Seuran omat asiantuntijat ja paikallisoppaat. Matkan teknisenä järjestäjänä Matka Hermes.

Matkan ohjelma ja hinta täsmentyvät.

Terveisin

Sari Lehti, Markus Hiekkanen ja Heikki Jääskeläinen

Tervehdys Turun Klassikoilta

Kalle Järvelä perjantaina 26. tammikuuta, 2024

Tervetuloa Turun Klassikot ry:n kevätkokoukseen,

arvoisat Mikael Agricola-seuran jäsenet!

Kokous järjestetään torstaina 21.3.2024 klo 17.00 alkaen

Panimoravintola Koulussa, osoite Eerikinkatu 18, Turku.

Mikael Agricolaa käsittelevän kokousesitelmän pitävät

kirjailija Harri Raitis ja akateemikko Kaisa Häkkinen.

Rajoitetun tilan vuoksi Turun Klassikot pyytää ennakkoilmoittautumista

15.3.2024 mennessä sähköpostitse tapio.katajamaki65@gmail.com

tai secretaria@turunklassikotry.com

Lämpimästi tervetuloa –

 

Terveisin

 

Jukka Mäkelä

censor sociorum

puh.0407234853

 

Lisätietoa Turun Klassikoista;  www.turunklassikotry.com

ja facebook Turun Klassikot

 

 

Mikael Agricola -seuran syyskokous ja esitelmä 13.11.

Kalle Järvelä maanantaina 6. marraskuuta, 2023

 

Tervetuloa Mikael Agricola -seuran syyskokoukseen Turkuun maanantaina 13.11. klo 17.00. 

Syyskokous pidetään Seurakuntien toimitalon juhlasalissa (2. krs), osoitteessa Eerikinkatu 3. 

Kokouksen jälkeen klo 18 dosentti Kari Uotila pitää esitelmän aiheesta Turun Pyhän Hengen talo.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Pernajan Agricola-seura esittää kutsun: AGRICOLA-TALON AVAJAISJUHLAAN LAUANTAINA 21.10.2023 KLO 13.00

Kalle Järvelä keskiviikkona 11. lokakuuta, 2023

AGRICOLA-TALON AVAJAISJUHLA LAUANTAINA 21.10.2023 KLO 13.00

AGRICOLAHUSETS INVIGNINGSFEST LÖRDAGEN DEN 21.10.2023 KL. 13.00

Lämpimästi tervetuloa viettämään Agricola-talon avajaisjuhlaa! Varmt välkommen att fira Agricolahusets invigningsfest!

 

 

 

 

OHJELMA – PROGRAM

13.00          Tervetulotoivotus – välkomsthälsning Kai Nieminen, pj. – ordf.

Pernajan Agricola-seura ry – Agricolasällskapet i Pernå rf

13.15           Musiikkia – musik,

Mika Huusari, harmonikka -dragspel

Jorma Ojanperä, kontrabasso – kontrabas

13.35           Agricola-museosta – Om Agricolamuseet Tuovi Putkonen, varapj. – viceordf.

13.50          Juhlapuhe – festtal

Björn Månsson, entinen pernajalainen – gammal Pernåbo

14.20          Kuninkaantiestä – Om Kungsvägen

Mia Aitokari, verksamhetsledare – toiminnanjohtaja

14.35          Kaupungin tervehdys – Stadens hälsning

14.45          Kahvi ja Agricola-kakku – Kaffe och Agricola-kaka Musiikkia – musik, Huusari & Ojanperä

15.00              Tutustu taloon – Bekanta dig med huset

Kutsu on avec. Ilmoittaudu 17.10. mennessä osoitteessa agricola.pernaja@gmail.com

Inbjudan avec. Anmäl dig t.o.m. 17.10 på agricola.pernaja@gmail.com

Juhlan järjestävät Pernajan Agricola-seura ry ja Kuninkaantie ry Festen arrangeras av Agricola-sällskapet i Pernå rf och Kungsvägen rf.

Mikael Agricola -kuvituskilpailu yläkoululaisille (peruskoulun luokat 7−9)

Kalle Järvelä perjantaina 29. syyskuuta, 2023

 

 

Mikael Agricola tunnetaan suomalaisena reformaattorina ja suomen kirjakielen isänä, joka toimitti ensimmäiset suomenkieliset kirjat painoon. Agricolan päivää vietetään joka vuosi huhtikuun 9. päivänä. YLE TV1:n järjestämässä Suuret suomalaiset -yleisöäänestyksessä Agricola pääsi kärkikymmenikköön.

Mikael Agricola -seura järjestää yläkoululaisille kuvituskilpailun. Tehtävänä on kuvittaa 19 sivun mittainen tarina, joka kertoo Agricolan työskentelystä Turussa 1540-luvulla. Jokaiselle sivulle tulee yksi kuva. Tarinan teksti löytyy seuran kotisivulta ja Facebook-sivulta.

Kuvan voi tehdä joko yksin tai ryhmätyönä. Kukin kilpailija tai kilpailijaryhmä saa lähettää vain yhden kuvan. Tee kyseiselle sivulle sopiva kuva esimerkiksi piirtämällä, maalaamalla, valokuvaamalla tai eri kuvailmaisun keinoja yhdistelemällä. Tekoälyn käyttö on sallittua, mutta siitä pitää mainita kuvan lähettämisen yhteydessä. Kuvassa ei saa olla videoita, animaatioita tai muuta liikkuvaa kuvaa eikä äänitehosteita, sillä tarkoitus on julkaista voittoisilla kilpailutöillä kuvitettu kirjanen myös painettuna. Kirjasessa mainitaan tekijöiden nimet, mikäli nämä antavat siihen suostumuksensa.

Mikael Agricola -seura lunastaa kunkin sivun voittajakuvan 50 euron hintaan. Lisäksi lunastetaan yksi kuva kansikuvaksi 100 eurolla.  Arvosteluraatina toimii seuran hallitus. Kilpailutöiden lähetysaika on 16.2. mennessä. Tulokset julkistetaan ja kirjanen julkaistaan Agricolan päivänä 9. huhtikuuta 2024.

Jos haluat osallistua Agricola-kuvituskilpailuun, tee näin:

  1. Lue kuvitettava tarina täältä (19 sivua) ja valitse sivu, jonka haluat kuvittaa.
  2. Tee kyseiselle sivulle sopiva kuva piirtämällä, askartelemalla tai muulla tekniikalla. Etsi tarpeen mukaan lisätietoa Agricolasta ja hänen ajastaan esim. Wikipediasta.
  3. Ota tekemästäsi kuvasta valokuva, jos se ei ole jo valmiiksi sähköisessä muodossa.
  4. Lähetä kuva sähköpostitse jpg-muodossa osoitteeseen mikaelagricolakuvituskilpailu@gmail.com. Merkitse viestin aiheeksi sen sivun numero, jolle olet tehnyt kuvan, sekä oma nimesi (esim. 15 Matti Meikäläinen). Ilmoita lisäksi saateviestissä kuvan sivunumero tarinassa, nimesi, koulusi ja luokkasi sekä yhteystietosi. Jos kuva on tehty ryhmätyönä, ilmoitetaan tiedot kaikkien tekijöiden osalta. Ilmoita myös, jos kuvan tekemisessä on käytetty tekoälyä.

Instruktioner på svenska finns här.

Kuvituskilpailu on osa Mikael Agricola -seuran hanketta ”Aikamatkalla Agricolan ajan Suomeen”, jota tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Onnea kilpailuun!
t. Mikael Agricola -seuran hallitus