Agricolan ajan kirkkoelämää Maariassa

maanantaina 28. syyskuuta, 2015

Maarian kirkossa syvennytään lokakuussa historiaan. Lauantaina 10.10.15 klo 15 kirkossa kuullaan kahta asiantuntijaa, kun professorit Markus Hiekkanen ja Jyrki Knuutila esittelevät näkökulmia Maarian kirkkoon ja Agricolan ajan messuun.

Markus Hiekkanen, arkeologi ja keskiajan tutkija, kertoo esityksessään siitä, mitä nyt Maarian kirkossa olevasta esineistöstä ja maalauksista on ollut olemassa Mikael Agricolan ja aikalaistensa toimiessa kirkossa. Hiekkanen perehdyttää kuulijoita 1500-luvun kirkkotilaan ja sen jäsentymiseen.

Jyrki Knuutila, käytännön teologian professori ja keskiajan tuntija, lupaa kertoa kuulijoille Agricolan ajan messun käytännöistä. Mikael Agricola laati vuonna 1549 kirkkokäsikirjan, jonka perusteella tiedetään muun muassa kirkkotilan käytöstä messussa. Muun muassa avioliittoon vihkimistä ei suinkaan toimitettu alttarilla, kuten nykyään.

Keskiaikaisen kalenterimerkinnän perusteella 10. lokakuuta olisi Maarian eli Räntämäen kirkon vihkimisen päivä. Nykytutkimuksen mukaan kirkko on rakennettu 1400-luvun alkupuoliskolla. Samalla paikalla on sijainnut ilmeisesti jo 1200-luvulla puinen kirkko ja sitä on edeltänyt pakanuuden ajan pyhä paikka.

Tervetuloa!

Jätä vastaus