Tulevat tapahtumat

Mikael Agricola -seura Turun kirjamessuilla

Kalle Järvelä keskiviikkona 29. syyskuuta, 2021

Mikael Agricola -seura on mukana Turun kirjamessuilla 2021

Osastomme on B9 (yhdessä Kuolemajärvi-säätiön ja Uusikirkko-seuran kanssa)

Turun kirjamessuilla 1.-3.10. ei tällä kertaa tavata itseään Mikael Agricolaa, jolla on kirkollisia tehtäviä Yläjärven suunnalla. Mutta messuohjelmassa on kaksikin Agricola-kirjailijaa, joilta on ilmestynyt Suomen kirjakielen isän ja kirkon uskonpuhdistajan elämästä kertovat romaanit:

Roope Lipastin Mikaelin kirja  (Atena) ja Jari Tervon Pääskyt talvehtivat järven pohjassa (Otava)

Agricolaa aiemminkin mm. jo vuonna 2007 ilmestyneessä Agricola tunnissa -julkaisussa käsitellyt Roope Lipasti on tavattavissa ja signeeramassa teostaan Mikael Agricola-seuran osastolla B9 lauantaina 2.10. klo 12-13. Kirjaa on myynnissä osastolla hintaan 25 €. Lisäksi osastolla on myynnissä Simo Heinisen ansiokas elämänkertateos Agricolan elämä ja teokset (Edita).

Seuran messuohjelmana tänä vuonna on 7 kirkon reitin hankkeeseen liittyen kulttuurimatkailuteemaan liittyvä keskustelu lauantaina 2.10. Kuisti-lavalla (B halli):

13.30-13.50

SUOMEN KULTTUURIMATKAILUN KEHITTÄMINEN JA KULTTUURIMATKAILUN UUSI TULEVAISUUS: 7 KIRKON KIERROKSESTA AIKAMATKALLE AGRICOLAN AJAN SUOMEEN

Koronakauden lisäämä kotimaisen kulttuurimatkailun kiinnostus avaa uusia mahdollisuuksia kulttuuriperinnön vaalimiseksi ja esittelemiseksi. Mukana keskustelemassa professori MARKUS HIEKKANEN, johtaja MINNA KARVONEN opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Citynomadin tj. MERJA TAIPALEENMÄKI. Keskustelua juontaa Mikael Agricola-seuran pysyvä neuvonantaja OSSI TUUSVUORI.

Keskustelijat ovat tavattavissa seuran osastolla ohjelman jälkeen.

 

Tervetuloa taas kirjamessuille – pitkästä aikaa!

 

Mikael Agricola -seuran yhdistetty kevät- ja syyskokous ja esitelmä Turussa 29.9.

Kalle Järvelä perjantaina 18. syyskuuta, 2020

Mikael Agricola -seuran yhdistetty kevät- ja syyskokous järjestetään Turussa tiistaina 29.9. klo 17.00. Kokous pidetään Aboa Vetus & Ars Novan Factory-salissa osoitteessa Itäinen Rantakatu 4–6.

Vuosikokousesitelmän pitää FT Terttu Lempiäinen aiheenaan Kumerkkia, humalaa ja yrttejä; Agricolan ajan maanviljely ja arkeobotaaniset aineistot.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Mikael Agricola -seuran Kirkkoretki Itä-Hämeeseen Tiistaina 28.4.2020

Kalle Järvelä keskiviikkona 12. helmikuuta, 2020

 

Mikael Agricola -seuran

KIRKKORETKI
ITÄ-HÄMEESEEN TIISTAINA 28.4.2020

Asiantuntijaoppaana professori Markus Hiekkanen.

8.00  Lähtö Turun tuomiokirkolta

10.00 Saapuminen Lopen vanhalle kirkolle

             

    Kuva: MV/RHO Anu Laurila

11.00 Lähtö Lopen vanhalta kirkolta

11.30 Riihimäen ABC, ruokailu 


12.30 Lähtö ruokailupaikasta

13.15 Saapuminen Hollolan Kirkkailanmäen kalmistolle ja kirkonpaikalle

13.45 Lähtö Kirkkailanmäeltä

14.00 Saapuminen Hollolan kirkolle ja Kapatuosian linnamäelle

15.30 Ruokailu Hollolan Vanhassa Kunnantuvassa.

16.30 Lähtö Hollolan Vanhalta Kunnantuvalta

16.45 Saapuminen Hämeenkosken kirkonrauniolle

17.30 Lähtö Hämeenkosken kirkonrauniolta

Virkistystauko, noin 30 min., Cafe Raparperi, Renko.
Perillä Turussa noin klo 20.30.

Ruokailut sisältyvät matkan hintaan. Paluumatkan kahvi on omakustanteinen. Ryhmän minimikoko n. 30 henkilöä.

Hinta  Mikael Agricola -seuran  jäsen 85€,  muut 95€

 

Ilmoittautuminen 7.4. mennessä

Matka Hermes 
0400 664 294
matkahermes@hotmail.com

Tiedustelut Heikki Jääskeläinen
045 8551885, heijaa@saunalahti.fi

Retkiä Agricolan maailmaan -luentosarja Helsingissä ja Turussa

Kalle Järvelä tiistaina 21. tammikuuta, 2020

Mikael Agricola -seura järjestää helmi- maaliskuussa luentosarjan Retkiä Agricolan maailmaan sekä Turussa että Helsingissä. Luentosarjan järjestämiseen on saatu Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen maakuntarahaston apuraha. Kaikille luennoille on vapaa pääsy ja ne ovat maksuttomia.

Tervetuloa!

Syyskokous ja esitelmätilaisuus 30.11.2016

Ilari Aalto tiistaina 15. marraskuuta, 2016

Mikael Agricola -seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään keskiviikkona 30. lokakuuta 2016 klo 17.00 Turussa Maaherran makasiinin Porthan-salissa (osoite: Henrikinkatu 10).

Kokouksen jälkeen klo 18.00 seuran uusi sihteeri, arkeologi Ilari Aalto esitelmöi aiheesta ”Matkustaminen keskiajalla ja Agricolan aikaan”.

Kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleet kuuntelemaan esitelmää!

Mikael Agricola -seura Turun kirjamessuilla

Anniina Lehtokari sunnuntaina 25. syyskuuta, 2016

Turun Mikael Agricola -seura osallistuu Turun kirjamessuille 30.9.-2.10.2016. Osastomme, jossa ovat mukana myös Kuolemajärvisäätiö ja Suomen Kielen Seura, sijaitsee A-hallissa paikalla numero 20. Tervetuloa piipahtamaan osastolle!

Messuohjelmassa seura on mukana seuraavasti:

LAUANTAI 1.10.
YLEISÖSEMINAARI: Hedelmästä puu tunnetaan – Miten reformaatio muutti tavallisen suomalaisen elämää? lauantai, 1.10., klo 10.15–12.45 Jukola-ohjelmatila, 2. krs Mikael Agricola -seura Alustuksissa pohditaan reformaation vaikutuksia tavallisen suomalaisen elämään. Yleisöllä mahdollisuus kysymyksiin ja kommentteihin.
Apulaisprofessori Kirsi Salonen, tutkijatohtori Meri Heinonen, ainejohtaja Jorma Hannikainen, yliopisto-opettaja Tanja Toropainen ja professori Jyrki Knuutila. Juontajana professori Kaisa Häkkinen ja maisteri Mikael Agricola (Niilo Rantala), joka myös lausuu runojaan.

Katso lisää reformaatio-aiheisesta ohjelmasta messuilla täältä: Turun Mikael

**

Uusi Agricola – talent-kilpailu yläkoululaisille, jossa haussa on ”Turun uusi Agricola”. Kilpailussa on eri kategorioita:
esiintyvä Agricola, kirjoittava Agricola, Agricola-tietäjä jne.
Kilpailu käynnistyy Turun kirjamessuilla la 1.10.16. ja voittajat palkitaan Agricola-viikolla pe 7.4.17.
Lisätietoja kilpailusta voi kysellä:
Paula Gestranius, paula.gestranius@turku.fi (Sivistystoimiala, Turun kaupunki)
Ossi Tuusvuori, ossi.tuusvuori@utu.fi

 

Merkkivuoden toimijoiden infotilaisuus

Katariina Ylikanno maanantaina 23. marraskuuta, 2015

Reformaation merkkivuoden avajaisiin, joita vietetään 31.10.2016 Turussa, on aikaa enää vajaa vuosi. Monet erilaiset toimijat Turun seudulla ovat innostuneet ideoimaan ja suunnittelemaan sisältöjä merkkivuoden ohjelmaan. Turun aktiivinen rooli vuoden valmisteluissa on jo huomattu kauempanakin.

Keskiviikkona 2.12.15 klo 14–16 järjestetään Turun pääkirjaston studiossa merkkivuoden toimijoiden info- ja keskustelutilaisuus. Tilaisuus tarjoaa mahdollisuuden keskustella yhdessä niistä ideoista ja suunnitelmista, joita eri toimijoilla on ja toisaalta kuulla myös siitä, missä merkkivuoden kokonaishankkeessa mennään. Tarkoitus on keskustella myös yhteisöhankkeiden rahoitusmahdollisuuksista sekä merkkivuoden toimijoiden yhteisviestinnästä.  Tervetuloa mukaan!

"Turun Mikael" kutsuu vuonna 2017 Turkuun. Pekka Rahkosen luoma hilpeä Agricola on Turun merkkivuosihankkeen kuvitushahmo.

”Turun Mikael” kutsuu vuonna 2017 Turkuun. Pekka Rahkosen luoma hilpeä Agricola on Turun merkkivuosihankkeen kuvitushahmo.

Seuran syysretki 22.11.2015: ”Agricolan kanssa Ison Rantatien varrelle Salon seudulle”

Katariina Ylikanno lauantaina 3. lokakuuta, 2015

Mikael Agricola -seura järjestää yhteistyössä matkatoimisto MatkaHermeksen kanssa sunnuntaina 22.11.2015 opastetun bussimatkan, jossa tutustutaan Salon seudulla sijaitseviin Rikalanmäkeen, entisen Uskelan seurakunnan hylättyyn kirkonpaikkaan, Perttelin kirkkoon ja Perniön kirkkoon. Seuran omat asiantuntijat, professorit Jyrki Knuutila, Kaisa Häkkinen ja Markus Hiekkanen, toimivat matkan aikana oppaina.

Retken kohteet asettuvat historiallisen Turun ja Viipurin välisen Ison Rantatien linjauksen vaikutuspiiriin Salon seudulla. Agricolakin lienee kulkenut tätä tietä ehkä jo toisella kymmenellä matkatessaan Viipurista Turkuun opiskelemaan, ja se oli myös hänen viimeinen matkareittinsä Ruotsin valtakunnassa syksyllä 1556.

Ensimmäinen kohteemme on maisemallisestikin arvokas Halikon Rikalanmäki, yksi huomattavimmista Suomen muinaisjäännösalueista. Se on ollut merkittävä kauppapaikka jo 1000–1200/1250-luvulla. Sitä ennen paikalta on löydetty rautakautisia polttokenttäkalmistoja 500–700-luvulta ja viikinki- ja ristiretkiajan ruumiskalmisto 1000–1100-luvulta. Alueelta on tehty myös myöhäiseen kivikauteen viittaavia löytöjä. Agricolan aikana Rikalanmäellä oli siis ollut jo hyvin pitkä historia suomalaisena kulttuuriympäristönä.

Myös aikoinaan laajan seurakunnan keskuksena toiminut Uskelan emäkirkko oli seissyt jo pitkään Uskelanjoen penkereellä Agricolan kulkiessa Isoa Rantatietä pitkin. Vaikka nykyään voimme nähdä enää tapulin ja hautausmaan, paikalla ehti sijaita useita puukirkkoja, jotka rakennettiin aina uudelleen entisen paikalle. Ensimmäinen kirkko pystytettiin todennäköisesti noin 1220. Viimeinen kirkko tapuleineen valmistui 1749, mutta jouluaattona 1825 sattuneen maanvyörymän takia se jouduttiin purkamaan.

Pyhälle Bartholomeukselle pyhitetty harmaakivinen Perttelin kirkko lienee rakennettu 1500-luvun alussa ja on siten Agricolan aikalainen. Kivikirkkoa edelsi 1300-luvun alkupuolella pystytetty puinen kirkkorakennus. Nykyisen kivikirkon runkohuone on säilynyt alkuperäisessä asussaan, kun taas asehuone on vuodelta 1750 ja sakaristo vuodelta 1828. Kirkon vanha alttaritaulu ”Pyhä Ehtoollinen”, joka nykyään on sijoitettu sakaristoon, on Lauri Myran 1696 maalaama.

Matkan lopuksi vierailemme Agricolaa hieman vanhemmassa Pyhälle Laurille pyhitetyssä Perniön kirkossa. Se rakennettiin harmaakivestä todennäköisesti 1460–1480. Se on säilynyt hyvin keskiaikaisessa asussaan tähän päivään asti. Kolmilaivaisen kirkon holveja koristavat 1400-luvulta peräisin olevat hienot kalkkimaalaukset. Lisäksi kirkosta löytyy muun muassa suuri puinen triumfikrusifiksi 1300-luvulta, Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta esittävä veistos 1300-luvun alkupuolelta ja Lauri Myran 1703 maalaama alttaritaulu ”Ehtoollisen asettaminen”.

Matkan ohjelma:

09:00            Lähtö tilausbussilla Turusta Tuomiokirkon edustalta. Bussimatkan aikana Mikael Agricola-seuran asiantuntijat esittelevät Agricolan elämää ja toimintaa.

09:45            Rikalanmäki

10:40            Uskelan emäkirkon paikka

11:30            Lounastauko Salon Piihovin ABC:llä (omakustanteinen)

12:30            Perttelin kirkko

14:00            Perniön kirkko

15:00            Kahvi

15.45            Lähtö takaisin Turkuun

16:30            Saapuminen Turkuun
Matkan hinta sisältäen bussikuljetuksen on 58 €, seuran jäsenille 48 €.

Sitovat ilmoittautumiset 15. marraskuuta mennessä yhteystietoineen MatkaHermekselle:

sähköposti matkahermes@hotmail.com

Puolalankatu 4, 20100 Turku

puh. (Raimo) 0400 664 294, fax.  02 250 5548

http://www.matkahermes.com

Maksuohjeet toimitetaan ilmoittautumisen jälkeen. Varataan oikeus ohjelmamuutoksiin.

Matkaan liittyviin tiedusteluihin vastaa myös:

Tuomo Fonsén, sihteeri, Mikael Agricola-seura, tuofon@utu.fi

Agricolan ajan kirkkoelämää Maariassa

Katariina Ylikanno maanantaina 28. syyskuuta, 2015

Maarian kirkossa syvennytään lokakuussa historiaan. Lauantaina 10.10.15 klo 15 kirkossa kuullaan kahta asiantuntijaa, kun professorit Markus Hiekkanen ja Jyrki Knuutila esittelevät näkökulmia Maarian kirkkoon ja Agricolan ajan messuun.

Markus Hiekkanen, arkeologi ja keskiajan tutkija, kertoo esityksessään siitä, mitä nyt Maarian kirkossa olevasta esineistöstä ja maalauksista on ollut olemassa Mikael Agricolan ja aikalaistensa toimiessa kirkossa. Hiekkanen perehdyttää kuulijoita 1500-luvun kirkkotilaan ja sen jäsentymiseen.

Jyrki Knuutila, käytännön teologian professori ja keskiajan tuntija, lupaa kertoa kuulijoille Agricolan ajan messun käytännöistä. Mikael Agricola laati vuonna 1549 kirkkokäsikirjan, jonka perusteella tiedetään muun muassa kirkkotilan käytöstä messussa. Muun muassa avioliittoon vihkimistä ei suinkaan toimitettu alttarilla, kuten nykyään.

Keskiaikaisen kalenterimerkinnän perusteella 10. lokakuuta olisi Maarian eli Räntämäen kirkon vihkimisen päivä. Nykytutkimuksen mukaan kirkko on rakennettu 1400-luvun alkupuoliskolla. Samalla paikalla on sijainnut ilmeisesti jo 1200-luvulla puinen kirkko ja sitä on edeltänyt pakanuuden ajan pyhä paikka.

Tervetuloa!

Mikael Agricola -seura Turun kirjamessuilla 2.-4.10.2015

Katariina Ylikanno sunnuntaina 27. syyskuuta, 2015

Mikael Agricola -seura osallistuu perinteiseen tapaan Turun kirjamessuille 2.-4.10.2015. Seura jakaa  messuosastonsa B/7 tänä vuonna Suomen Kielen Seuran ja Kuolemajärvi-säätiön kanssa. Lisäksi seuran matkanjärjestäjänä toimiva MatkaHermes esittelee osastolla seuran tulevia matkoja.

Osastolla on myynnissä suomen kieleen ja Agricolaan liittyvää kirjallisuutta. Yksi myytävistä kirjoista on ministeri Jaakko Nummisen uusi muistelmateos ”Kirkko keskellä yhteiskuntaa – Turun kirkolliskokouksista Armenian patriarkaattiin”.   Osastolla on esillä myös Agricolan ajan kasveja Turun yliopiston luonnontieteellisestä puutarhasta.  Osastolla vieraileva saa tietoa myös seuran tulevasta ohjelmasta, muun muassa marraskuisesta retkestä Salon seudun keskiaikaisiin kirkkoihin sekä keväisestä matkasta Saksaan Lutherin ja Agricolan jalanjäljille. Osastolla voi tavata itse Agricolan ja hänet voi saada mukaan vaikka yhteiseen selfie-kuvaan!

Mikael Agricola -seura on mukana seuraavissa ohjelmaosioissa, joihin niin seuran jäsenet kuin muut kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita:

Sunnuntai 4.10. klo 12.15 – 12.40, Runohuone Auditorio 2

AGRICOLAN RUNOT, KASVIT JA LINNUT

Keskustelijoina professori Kaisa Häkkinen ja dosentti Terttu Lempiäinen Turun yliopistosta.

Mukana myös Mikael Agricola, jonka kanssa voit ottaa selfien ohjelman jälkeen.

Kustantaja: Mikael Agricola -seura

Sunnuntai 4.10. klo 16.10 – 16.40, Onerva 2. krs

KIRKKO KESKELLÄ YHTEISKUNTAA

Keskustelijoina ministeri Jaakko Numminen, emeritus arkkipiispat John Vikström ja Jukka Paarma sekä kirkkoherra Ville Niittynen.

Ministeri Jaakko Nummisen muistelmateoksen ”Kirkko keskellä yhteiskuntaa – Turun kirkolliskokouksista Armenian patriarkaattiin” (Kirjapaja 2015) teemaan liittyen keskustelevat Jaakko Numminen sekä emeritus arkkipiispat John Vikström ja Jukka Paarma aiheesta, joka on erityisen ajankohtainen nykyajassa – niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Keskustelua johdattelee kirkkoherra Ville Nittynen Kaarinan seurakunnasta.

Kustantaja: Mikael Agricola -seura ja Kirjapaja